Får ros av Fellesforbundets leder

Seriøsitetskrav i offentlige anskaffelser

Seriøst arbeidsliv

Kragerø-ordfører Jone Blikra og Horten-ordfører Are Karlsen får ros for å ha innført strenge innkjøpsregler. -De Ap-styrte kommunene er helt i front. Det viser at politikk virker. Gjør en god valgkamp, begeistre innbyggerne og vinn valget, så kan vi fortsette å bygge et seriøst arbeidsliv, sier Jørn Eggum leder av Fellesforbundet.

-Gjør en god valgkamp, begeistre innbyggerne og vinn valget, så kan vi fortsette å bygge et seriøst arbeidsliv, sier Eggum.

I Telemark har samtlige kommuner innført «Skiensmodellen». Skien kommune var først ute og innførte i 2014 en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Modellen har vist seg å være et godt virkemiddel og har senere blitt rullet ut i alle samtlige kommuner i Telemark.

Hensikten med modellen er å sørge for gode arbeidsforhold i anbudsbedrifter. Det kreves blant annet at alt arbeid skal utføres av faste ansatte hos entreprenørene, at ingen entreprenørkjeder er lengre enn to ledd, at over halvparten av de involverte i prosjektet skal ha fagbrev og at bedriften har lærlinger.

I Kragerø kommune, har de i tillegg til «Skiensmodellen» innført et prosjekt kalt «tettpå:Kragerø» i samarbeid med skatteetaten og politiet.

-Prosjektet retter seg mot alle som har sendt inn byggesøknad til kommunen. Disse blir fulgt opp med telefon fra myndighetene med spørsmål om hvem det er som bygger. Dette er med å bidra til at det blir handlet «hvitt» og kommer det lokale næringslivet til gode, forklarer ordfører Blikra.

I tillegg har de i Kragerø innført prosjektet «Næringsvennlig kommune» med tettere kontakt mellom næringslivet og kommunen, nettopp for å følge opp «Skiensmodellen» og «Tettpå»-modellen.

I Horten kommune ble det innført strengere regler for innkjøp i forbindelse med bygging av nye Granly skole, en skole som sto ferdig bygget for snart to år siden. Horten deltar i «Medbyggerne» tidligere AKRIM Vestfold, hvor det er vedtatt å benytte DIFI sin sentrale modell. Horten ligger langt framme i dette arbeidet og er den kommunen i Vestfold som var først ute.

-Etter byggingen av Granly skole, benytter vi nå strenge krav på alle anbud. Vi får udelt positive tilbakemeldinger fra næringslivet – de seriøse utkonkurrerer de useriøse, sier Karlsen og legger til at det er helt avgjørende at kommunen opparbeider seg kompetanse og selv påtar seg byggeledelsen for å følge opp at bestemmelsene blir fulgt.

Fra 1. januar 2020 blir Vestfold og Telemark ett fylke, med Telemarks fylkesordfører Sven Tore Løkslid (Ap) som fylkesordførerkandidat for det sammenslåtte fylket. I Telemark fylkeskommune har de videreutviklet «Skiensmodellen» til «Telemarksmodellen».

-Byggingen av nye Skien videregående skole, med plass til 1.000 elever, ble underlagt de strenge kravene i «Telemarksmodellen». Sven Tore er pådriver og ønsker å videreføre modellen for hele det nye sammenslåtte fylket, sier Blikra.

Totalt er det nå cirka 170-180 kommuner som har innført en eller annen variant av seriøsitetskrav ved offentlige innkjøp. 

are karlsen

Positivt: -Vi får udelt positive tilbakemeldinger fra næringslivet – de seriøse utkonkurrerer de useriøse, sier Are Karlsen, ordfører i Horten.

Jone Blikra

Tett på: Ordfører i Kragerø, Jone Blikra, forteller at i Kragerø kommune, har de i tillegg til «Skiensmodellen» innført et prosjekt kalt «tettpå:Kragerø» i samarbeid med skatteetaten og politiet.